Ден първи – 19.07.2013г. петък, Крушево – най-дългият ден в живота ми!
Предния ден, в четвъртък, цял ден стягахме багажи и обикновено майката първо проследява дали децата са взели всичко, и накрая стяга и своя багаж... Освен това трябваше да подготвим подаръци за там, където щяхме да сме на гости, наум преброявах какво точно е подходящо на кого да подаря – за свекървата на Данна направих албумче със снимки от сватбата на Данна и Таки /оказа се, че те нямат албумче, всички снимки им били на компютъра, и много се зарадваха на подаръка/; за Верица изнамерих едно много старо издание с пожълтели страници от 1978г. /почти колкото нейната възраст, Верица е родена 1976г./ на „Престъпление и наказание“ на Достоевски в оригинал на руски език. Взех подарък /едно издание на нашата книжка/и за Наташа Кондрашова от Русия, която на 20 юли, в събота, планира да празнува рождения си ден в Крушево и с която имах намерение да се запозная най-накрая. Вечерта приготвих и една баница със спанак за из път. На Гошко рано му се приспа и ме помоли да легна до него докато заспи... И аз се събудих в 1,30ч и сепнато почнах да стягам моя си багаж... Тони се събуди и ми се скара, че още не съм си легнала, а ме чака дълъг път, и аз към 3 ч. сутринта най-накрая си легнах. Алармата ме събуди към 4,30 и почнахме да се събуждаме с момичетата, да правим сандвичи и чай за из път. Към 5 ч се обадих на Зоя да видя дали се е събудила вече, а тя ми отговори че ме чака навън пред къщата... Казах й, че още не сме готови, минахме да вземем и баща ми и горе-долу към 6ч сутринта потеглихме от Благоевград. На границата разбудих заспалите митничари, с усмихнат глас им разказах къде отиваме – при Тоше и на пиво-фест в Прилеп. Пуснаха ни и... потеглихме напред. Язовирът Македонска Каменица беше препълнен, баща ми не беше виждал толкова голям язовир и се впечатли много. Пътят до Крушево е 4 часа, но спряхме да пийнем кафе и да закусим, така че към 11ч българско време спряхме в центъра на Крушево. И върнахме часовниците с един час назад – така че беше 10ч. Седнахме да пием кафе в Планет, но ни обясниха, че няма струя /ток/ поради ремонт и ни предложиха само студено мляко с нес. За съжаление не можехме да ползваме и безжичния интернет там. Огладняхме и слязохме в пицария Андора, където се оказа, че има ток и интернет. Пуснахме съобщение на роднините, че сме пристигнали и седнахме да чакаме поръчката. Зоя си поръча бира „Златен дъб“ от бутилка и като я отваряше, тя изгърмя като шампанско, което много я изуми... Славея си поръча Крушевско гърне и почти успя да го изяде цялото... Михи и Зоя поръчаха пици, на баща ми взех Пастърмалия, а аз хапнах македонска салата. Доволни и сити се заслушахме в съседната маса, където говореха на влашки и нищо не разбрахме от клюките в града... След това потеглихме към колата, взехме си ръчните багажи и отидохме да търсим къщата на семейство Донку. Аз малко се обърках по едно време, попитахме един човек на пътя и той веднага ни упъти, което много впечатли баща ми... Учудваше се, че в това градче всички се знаят по име и място на живеене... Стигнахме до къщата, където щяхме да гостуваме, малката Теа ни се зарадва и въобще не лаеше по нас. Разгледахме заедно албумчето, спомнихме си на колко хубава сватба бяхме миналата година през август, как играхме хора и пяхме песни... Починахме си малко, преоблякохме се в тениските от форума, взехме даровете за Тоше и тръгнахме с колата до Гумене. Баща ми каза, че никога не е влизал в музей, аз му казах, че ще му доскучае да стои отвън, докато ние се забавим вътре, и той реши да влезе. Имаше страшно много групи туристи от различни държави. Баща ми чак сега разбра кой е този певец, каза че е виждал концерт на Тоше по Балканика. Попита ме защо е толкова млад на снимките по стените, аз не му бях казвала досега, че Тоше е загинал в катастрофа. Той го е чувал, но си е мислел, че това момче е пяло някога си много отдавна, и не е знаел, че е загинал в катастрофа преди пет години... Разгледахме набързо музея, защото не можехме да се спираме заради туристите, Зойчето също не се спираше да чете, а просто разглеждаше... Татко ми взе ключовете от колата и каза, че ще ни чака отвън в колата. Аз се досетих, че той сигурно ще заспи в нея и затова казах на групата, че може спокойно да си разглеждаме и да не бързаме... Разгледах книгата със впечатления, обърнах страниците до 15 юли назад, защото знаех, че Наташа тогава е пристигнала в Крушево /обаче тя още не беше ходила до музея/. Видяхме йероглифи на японски, много надписи от македонци от Австралия, от Ирландия, от Словения. Видях един единствен надпис „И България обича Тоше!“ и дописах отдолу „Да!!!“. Михи ми се скара защо пиша по книгата... След това се залепихме за сувенирите и почнахме да избираме какво да вземем. Аз реших да взема няколко картички за евентуалното караоке в пиано-бара, ако правим октомври в Благоевград. И видях, че Андрей от фондацията на Тоше продава там на касата. Помагаше му една жена, която ми беше много позната, но не знаех откъде... Тя загледа тениските ни и каза на Андрей, че ние сигурно сме от българския форум за Тоше Проески, а на мен ми каза че, Таки Донку си е взел жена от Велико Търново. При което аз отговорих, че я познавам, защото сме били миналата година на сватбата. А тя се учуди, но после си спомни кои сме, аз извадих една снимка на Данна като булка, която ми беше останала в чантата, и тя я показа на Андрей, който каза, че е много красива и се сети за кого говорим. Така се разприказвахме, жената каза на Андрей, че форума е подарил на семейството пътуване до Венеция и така... Аз казах на Андрей, е всяка година организираме невероятна Тоше вечер в Благоевград, той май познава Игор, и не ми даде да платя картичките. Каза на жената да ми даде три плаката и по пет картички от всички видове, сложи и торбички, и всичкото това каза, че е участие от негова страна за мероприятието! После излязохме и отидохме на гроба на Тоше, за да може баща ми още да поспи в колата... Останахме насаме и поседяхме мълчаливо, всеки с мислите си... Зойчето купи от площада едно голямо бяло сърце „Те сакам“ и пазача направи място за него около гроба... Аз оставих гоблена с лика на Тоше от руското момиче Екатерина Воронова, което ми го беше изпратило върху картичка и запалих свещички за всички нас, които сме свързани с Тоше в сърцата си. Събудихме татко и потеглихме към манастира. Той много се впечатли от горичката, каза че е много запазена с много стари и високи буки. Стигнахме до църквата. Там стои единственият билборд на Тоше все още... Посрещна ни чичко Шуле и ме прегърна много пламенно, зарадва се, че идваме редовно и не пропускаме година... Показа на Зоя камъка на входа ий каза да подържи ръката си на него. Докато си приказвахме сладко-сладко, една лястовичка пърхайки с криле застина на входа на църквата и пак излетя, после пак се опита да влезе и направи няколко кръга докато се престраши и влетя. Оказва се, че си е свила гнездо вътре в църквата... Чичото на Тоше каза, че не я е страх и там си е свила гнездо. Вътре в църквата подготвяха стените за стенописите, в крайна сметка щяли руски майстори да ги изографисват... Разреши ни да се качим в стаята на Тоше в манастира, да поседим колкото си искаме и да снимаме там. Баща ми остана навън да погледа гледките, а ние се качихме. Поседяхме в стаята, разгледахме всичко, нашите снимки си стоят там, аз оставих две нови. Михи остави рисунката си на Тоше. Зойчето полежа на леглото и си пожела нещо на възглавницата на Тоше. После попитахме чичото на Тоше какво да правим с иконите, които сме донесли с нас. Той каза, че ги оставя първо да постоят малко в църквата и после ги прибира при него, докато не се завърши църквата оконателно. Каза, че е прибрал при него и иконата на Св. Ксения, която оставиха през януари момичетата от Петербург. Взехме си довиждане и потеглихме към кръста. На Михи й се приспа по пътя и тя остана в колата, а ние останалите изкачихме стъпалата и се насладихме на величествената гледка отвисоко. Славея ни попя, записах на видео нейното изпълнение на „Громови на душа“. После тя си отиде да си вземе камъче и аз я предупредих да не взима от тези, които донесох от Благоевград, нали отскоро и ние имаме 33-метров кръст и аз специално от там взех няколко камъчета за Крушево... Снимахме се, беше ни много весело, усещахме се по-леки от перца и подскачахме по стълбите надолу... Прибрахме се в Крушево, майката на Таки ни беше приготвила ручек /хапване/ - сиренце, доматки, бухтички от брашно, вода и сода – много бързо и лесно се приготвяли. Почерпи ни и лубеница /диня/. Обясни, че в Крушево правели баница с кисело зеле и баница с бял боб... Обеща другя път като дойдем, да ни направи и източи такава! Излязохме да се поразходим малко из Крушево и после потеглихме към Прилеп, за да видим какво представлява пиво-феста. По пътя видяхме около 10 парапланера, които кацаха в прилепското поле. Минахме през с. Кривогаштани, на покривите н акъщите имаше много гнезда с по пет щъркела във всяко. Минахме и през едноименното село на Сиси – с. Славей и хайде още малко – пристигнахме в Прилеп. Целият център беше заграден, по улиците в средата можеше да се паркира за 100 денара вход /3лв за целия ден/. Междувременно Зойчето получи есемес, че неин познат от Битола също ще е на фестивала в Прилеп... И се почна една размяна на есемеси, едно звънене, докато се уточнят как и къде ще се видят... В крайна сметка изчакахме да се появи въпросният битолски левент, Зойчето грейна цялата, въодушеви се, пусна да се веят косите, въобще... Запознахме се, момчето ни почерпи бира от една от уличните витрини. После седнахме заедно на една маса и си поръчахме скара с плескавици... По едно време започна концерта и Михи и Сиси отидоха на тревата пред сцената да погледат. Аз изрично казах на Зоя и приятеля й да не се отделят никъде, навсякъде да се движим заедно.Трябваше да потърся някое кафе с безжичен интернет, за да си прочета съобщенията и като се върнах, видях, че баща ми е сам на масата... Изтръпнах! Почнах да си мисля какви ли не мисли, къде ли е тръгнала Зойчето, как ще се обяснявам на майка й, звъннах й по телефона, но беше такава лудница по улиците, че и аз не бих си чула телефона... Написах есемес :"Зойче, къде си?" и станахме с баща ми да я търсим. Михи и Сиси казаха, че не са я виждали... Полутахме се малко и съвсем случайно зърнах синята тениска на Зойчето в гръб! Направо ми олекна! Казах й, че може д асе изгубим в тази тълпа, и че за 5 минути са ми побеляли косите... /на другата сутрин докато се разресвах тя ми каза, че нямам бели косми - явно е запомнила всичко, което съм казала.../. Постояхме малко пред сцената, извън предвидената програма започна да пее Калиопи, потанцувахме малко и аз казах, че е време да си вървим, очите ми вече се затваряха... Баща ми избърза напред към колата. А ние вървяхме много бавно и изведнъж видях Иренче Крушево, Ена и Мария - Крушевско Чупе. Прегърнахме се силно-силно! Казах им, че ние всъщност си тръгваме... Въобще не съм си представяла, че ще ги срещна в навалицата... Мария ми каза, че Тоше е виновникът за всичко, и ако е рекъл така, значи така е трябвало да стане... Постояхме доста заедно, поговорихме си за последната акция, попяхме и потанцувахме заедно, снимахме се при фонтана с мозаиката на Тоше, въобще не ни се разделяше... Предполагах, че баща ми пак е заспал в колата и тръгнахме... Три пъти си взехме довиждане с крушевчанките. После ми предстоеше още половин час път в тъмното до Крушево. Оказа се, че дългите ми фарове светят високо и не осветяват пътя, осовата линия беше изтъркана... На два пъти се усетих, че карам в другото платно, и се сепвах. Децата отзад бяха задрямали, баща ми също мълчеше изморен от дългия ден, само аз бях цялата в напрежение как ще взема завоите нагоре... Очите ми се затваряха, въпреки, че съзнанието ми беше още будно. И... Отворих широко прозорците да влезе ледения въздух. Включих силно диска на Тоше и си запях неговите песни, така че невредими стигнахме Крушево. Обърках уличките и се наложи таткото на Таки да дойде да изкара колата от неудобната позиция. После се запътихме по стаите и заспахме като къпани... Така завърши моят най-дълъг ден - в прегръдките на крушевско легло!